Tire Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Tire Ziraat Odası > Haberler > “SÜT HAYVANCILIĞI YAPAN ÇİFTÇİMİZ ZOR DURUMDA”

“SÜT HAYVANCILIĞI YAPAN ÇİFTÇİMİZ ZOR DURUMDA”

Zonguldak Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Kabarık, süt hayvancılığı yapan çiftçinin zor durumda olduğunu söyledi. Kabarık, çig süt fiyatlarındaki gelişmelerden üreticilerin zorladığın kaydetti.

“SÜT HAYVANCILIĞI YAPAN ÇİFTÇİMİZ ZOR DURUMDA”

FİYATLAR MUTLAKA ARTIRILMALI

İlimizde çiğ süt fiyatlarında sorun olduğunu belirten Hasan Kabarık, “İlimizde çiğ süt fiyatlarında sorun var. Son dönemlerde çiğ süt fiyatlarındaki gelişmeler üreticilerimizi oldukça zorlamaktadır. İyi bilinmelidir ki et hayvancılığın gelişmesinde süt hayvancılığın önemi büyüktür. Her zaman söylediğimiz gibi, ana varsa dana vardır. Bir kg sütle ancak bir kg yem alınabilmektedir. Bazı yerlerde bunu anlamayan üreticilerimiz de vardır. Marketlerde süt, peynir, yoğurt fiyatları artarken her şeye zam gelirken 3 yıla yakın bir süredir çiğ süt fiyatlarına doğru dürüst artış yapılmamıştır. Buda süt hayvancılığı yapan çiftçimiz için çok önemli bir sorun haline gelmiştir. Temmuz 2014 de 1 lira 15 kuruş olan fiyat şuanda 1 lira 21 kuruş olsa da kesintilerle birlikte üreticinin eline ortalama 1 lira 7 kuruş geçmektedir. Bu sürdürebilir değildir. Bu sebeplerden dolayı milyarlarca dolar harcanarak oluşturulan damızlıkların kasaba kesime gitmemelerinin, verilen desteklerinin de boşa gitmemesi için çiğ süt fiyatları mutlaka artırılması gerekmektedir” dedi.

ÇİĞ SÜT FİYATI NE MALİYET HESABINA NE DE SÜT YEM PARİTESİNE UYGUN..

-Her yıl çiğ süt fiyatları belirlendiğini ancak fiyatların sağlıklı belirlenmediğini ifade eden Zonguldak Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Kabarık, “Çiğ süt fiyatını belirlemek için dünyanın her yerinde geçerli olan belli başlı birkaç kriter var. Bunlardan en önemlisi maliyet hesabıdır. Üreticinin 1 litre çiğ sütü ortalama ne kadara mal ediyor buna bakılır ve üstüne üreticinin refah payı eklenerek bir fiyat oluşturur. Yani bir litre süte ne kadar yem satın alınabilir ona bakılır ve buna göre bir fiyat belirlenir. Dünyada kabul gören süt yem paritesi 1 litre sütle en az 1,5 kilo yem alınabilir olmalıdır. Bugün belirlenen çiğ süt fiyatı ne maliyet hesabına uygun nede süt yem paritesine. Bir de üreticilerimizi bazı sanayiciler ve süt toplayan firmalar aldıkları sütlerin paralarını zamanında ödemediklerini, ayrıca yemin kendilerinden almalarını, almadıkları takdirde sütü almayacakları gerekçesiyle zorladıklarını çiftçilerimiz tarafından ifade edilmektedirler. Ziraat odaları olarak bizler asla böyle bir zorlamayı kabul etmiyoruz. Üreticilerimiz sütü sattığı firmalardan yem almak zorunda değildir.” diye konuştu.

YERLİ MALININ YURDUN MALI OLMASI SAĞLANMALIDIR..

Hayvancılık sektöründe acil tedbirlerin alınması gerektiğini ifade eden Hasan kabarık, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“hayvancılık sektörünün en önemli lokomotifidir. Özellikle büyük baş hayvancılığın ayakta kalabilmesi, kırmızı et üretiminde sıkıntı yaşanmaması, ancak sütün istikrarlı, yeterli ve güvenceli bir pazara sahip olmasıyla mümkündür. Söz konusu şartlara haiz bir pazarın oluşması ise istikrarlı bir tüketim ve buna bağlı bir üretimle sağlanabilir. Türkiye de artık şunun çok net anlaşılması gerekir ki piyasayı düzenlemeden piyasada istikrar sağlanmadan sektöre aktarılacak her kaynak istenilen yerlere ulaşamayacaktır. Hayvancılık sektöründe acil tedbir alınması gerekiyor. Devletimiz bu sektörden dünya malını yurdun malı olmaktan çıkarmalı, yerli malı yurdun malı olmasını sağlanmalıdır. Et ve süt kurumumuzun sermayesi artırılmalı, bağımsız hareket etmesi sağlanarak, piyasaya etkin olarak girebilmeli, işlevini yerine getirmelidir. Bu sayede üretim daha güçlü temeller üzerinde ettirebilecek, üreticiler önlerini görerek üretim yapabilecekler, yatırım kabiliyetleri geliştirebilecekler, geleceğe daha güvenle bakabileceklerdir.”

(HABER-ERCAN DEMİR)